Even voorstellen

Mijn naam is José van der Haar. Zo lang als ik me kan herinneren boeien katten mij enorm. Ik heb bewondering voor hun souplesse, ben gefascineerd door hun ogen, kan “jaloers” zijn op hun heerlijk relaxte leven, moet smakelijk lachen om hun doldwaze capriolen, sta soms verbaasd hoe ze toch weer mijn aandacht weten op te eisen zelfs als het me totaal niet uit komt. Zo kan ik nog even doorgaan maar wat ik echt het mooiste vind is hun eigengereidheid!

Vanuit die bewondering, fascinatie, liefde (hoe je het ook noemen wilt) ben ik jaren geleden, naast mijn werk, begonnen als vrijwilligster in een dierenasiel. Intuïtief kon ik al veel schuwe/angstige katten (nieuw) vertrouwen in de mens geven. Maar ik wilde meer. Ik wilde dat ik eigenaren kon helpen om ongewenst gedrag van hun katten om te buigen naar gewenst gedrag, zodat er minder katten worden afgestaan (of, nog erger, aan hun lot worden overgelaten) omdat ze bijvoorbeeld in huis plassen, agressief zijn etc.

Vandaar dat ik in 2010 gestart ben met de HBO opleiding aan de Martin Gaus Academie tot gedragstherapeut voor katten. Waarbij ik “gedragstherapeut” wel wat “zwaar” vind klinken en daarom liever het woord kattengedragsdeskundige gebruik.

José van der Haar - Kattengedragsdeskundige