Een katten..wat??

Dat je een gedragsdeskundige inschakelt voor honden kunnen mensen zich voorstellen. Een hond die je bijvoorbeeld niet kunt vertrouwen met kinderen, een hond die niet luistert of een hond die jou “voortsleept” aan de riem kan een groot probleem zijn.

Dat er ook gedragsdeskundigen bestaan voor katten is nog vrij onbekend. Op zich niet vreemd want het is een relatief nieuw vak. De eerste afgestudeerde kattengedragsdeskundigen zullen pakweg 10 jaar bezig zijn. Uit reacties merk ik dat veel mensen het nut er nog niet van inzien om een kattengedragsdeskundige in te schakelen. Er is immers zoveel te vinden op internet en zoveel mensen hebben ervaring met katten, een probleem kun je dan toch wel zelf oplossen?

Wat ik vervolgens dan wel hoor van eigenaren is dat ze advies van vrienden, tips op internet etc. gaan uitproberen om het ongewenste gedrag op te lossen maar dat het vaak niet helpt. Dat is niet zo verwonderlijk want het advies is van algemene aard en dan moet je maar net geluk hebben dat het algemene advies perfect aansluit bij de drijfveren die hun kat heeft om het ongewenste gedrag te vertonen.

Een voorbeeld ter verduidelijking. Een kat kan onzindelijk zijn en/of sproeien om heel veel uiteenlopende redenen, bijvoorbeeld:

  • territoriaal richting de nieuwe kat/hond in huis
  • territoriaal richting buurtkatten
  • angst voor de kattenbak
  • verlatingsangst
  • onjuist schoon gemaakte/vieze kattenbak
  • aandacht vragend
  • te weinig kattenbakken (vuistregel: aantal katten plus 1 kattenbak extra)
  • associatie pijn (a.g.v. een eerder medisch probleem) met kattenbak
  • etc. etc.

En…..elke reden vergt een andere aanpak om het onzindelijke gedrag op te lossen!

Als je dan ook nog weet dat ongewenst gedrag van een kat vaak een uiting is om aan te geven dat zij/hij niet helemaal gelukkig is of dat hij/zij onvoldoende mogelijkheden heeft om natuurlijk gedrag uit te oefenen dan is het eigenlijk best wel sneu voor de (onbegrepen) kat. Temeer daar het probleem vaak opgelost kan worden. Soms zijn kleine wijzigingen in de omgeving of wijzigingen in de manier waarop het ongewenste gedrag gecorrigeerd wordt en/of goed gedrag beloond wordt al voldoende om het ongewenste gedrag om te buigen naar gewenst gedrag.

De reden waarom een kat het doet moet dan wel wél bekend zijn.

De reden achterhalen en weten welke aanpak succes kan hebben bij die betreffende reden is nu precies waarvoor een kattengedragskundige is opgeleid!