Werkwijze

Wat zou het makkelijk zijn als een kat kon praten. U kon dan gewoon een goed gesprek met uw kat beginnen en vragen waarom hij/zij bepaald gedrag is gaan vertonen én waarom hij/zij dat gedrag blijft vertonen. Met een beetje goede wil van beide zijden zou het probleem zo opgelost zijn.

Helaas, katten kunnen niet op onze manier communiceren. Hun lichaamstaal kan een katten- gedragsdeskundige echter wel “lezen” en interpreteren. Maar voor het antwoord op de vragen “(mogelijk) wanneer, waardoor en waarom” het ongewenste gedrag is ontstaan én blijft voortduren heb ik uw hulp nodig. U zult een uitstekend woordvoerd(st)er voor uw kat blijken te zijn want u weet en ziet véél meer dan u denkt. Om u, in uw nieuwe rol als spreekbuis voor uw kat, te helpen stuur ik u een uitgebreide vragenlijst die u na het invullen retourneert. Het zou ideaal zijn als u mij ook een filmpje kunt sturen van het ongewenste gedrag van uw kat. De praktijk leert namelijk dat de fluwelen viervoetertjes het ongewenste gedrag vaak niet vertonen als ik op bezoek ben. Een filmpje geeft mij de mogelijkheid om ook hun lichaamshouding tijdens het ongewenste gedrag te bekijken en te interpreteren.

De vragenlijst en wellicht een filmpje zijn mijn basis voor het consult bij u thuis. In dit consult van ongeveer 1,5 uur bespreken we de vragenlijst, observeer ik de kat(ten) en bekijk de leefomgeving.

Op basis van de vragenlijst, het consult bij u thuis en eventueel een film van het gedrag stel ik de diagnose en schrijf vervolgens een “katlievend” behandelplan.


Kernpunten werkwijze

  • Na telefonisch contact ontvangt u een uitgebreide vragenlijst die u ingevuld retourneert.
  • Indien mogelijk ontvang ik graag een film van het ongewenste gedrag van uw kat.
  • Consult bij u thuis van ongeveer 1,5 uur.
  • Toelichting op de diagnose.
  • Behandelplan op papier.


Gezondheid kat

Ongewenst gedrag kan een medische oorzaak hebben. Alvorens we een consult afspreken is het daarom aan te raden uw kat eerst door een dierenarts te laten onderzoeken zodat een medische oorzaak uitgesloten kan worden.

Want zelfs het beste behandelplan zal geen effect opleveren als uw kat bijvoorbeeld onzindelijkheid vertoont omdat hij/zij een blaasontsteking heeft.